Friday, October 7, 2011


KALI 1 BUAT KEK GULUNG

KEK GULUNG

BAHAN2NYA
*70 GM TEPUNG GANDUM
*1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
3 BIJI TELUR GRED A----KALAU KECIK GUNA 4 BIJI
60 GM GULA KASTOR
60 ML MINYAK JAGUNG
1 SUDU TEH ESEN VANILLA
2 SUDU TEH OVALLATE
PEWARNA@ PERISA YG DISUKAI
LOYANG SWISS ROLL MESTI ADA BARU CANTIK..


CARA2NYA
PUKUL GULA NGAN TELUR HINGGA KEMBANG..KEMUDIAN MASUKKAN OVALLATE..PUKUL LG NGAN SPEED LAJU..MASUKKAN ESEN VANILLA..KEMUDIAN MASUKKAN GANDUM DAN KACAU2 NGAN SPATULA HINGGA SEBATI..LAST SEKALI MASUKKAN MINYAK SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL GAUL KHINGGA SEBATI....AMBIK SEDIKIT ADUNAN UNTUK DIWARNAKAN..TUANGKAN ADUNAN KE DLM LOYANG YG DIGRIS DAN DILAPIK NGAN KERTAS KEK...KEMUDIAN BARU LETAKKAN ADUNAN YG ADA KALER TD..BUATLH CORAK..BAKAR PADA SUHU 170'C-180'C..BERGANTUNG PD OVEN..GUNA API ATAS DAN BWH ..SELAMA 20 MINIT....SETELAH MASAK TERUS KELUARKAN DR LOYANG DAN SJUKKAN..HATI2 MASA NK KELUARKAN SBB MASA NI KEK LEMBUT SGT SENANG PECAH..DAH SEJUK TERBALIKKAN KEK BARU LETAK JEM @ KRIM..LAPIK KERTAS KEK YG BERSIH UNTUK BUAT GULUNG..BOLEHLH MENGGULUNG..OK SELAMAT MENCUBA

P/S..CARA NK GULUNG KEK PEGANG HUJUNG KERTAS TU SAMBIL GULUNG KEK..TOLAH PERLAHAN2 HINGGA TERBENTUK GULUNGAN YG KEMAS..CARA LEBIH KURANG NK GULUNG SUSHI..
—tq na,,,

No comments:

Post a Comment