Thursday, June 30, 2011

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE WITH TOPPING

Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1 tsp )
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)...cheese cream
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar)
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)

Directions:

1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.

2. Pukul putih telur dengan gula halus dan cream of tartar sehingga kembang.Hingge jadik MERINGUE.

3. Campurkan 1 dan 2.Gune kaedah kaup balik.

4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung @ sapu gris @ sapu sedikit minyak dan lapik kertas.

5. Kukus-bakar (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.

TOPPING...
non dairy whipping cream 300 ml (putar di tempat yang sejuk )...putar hingge kental...lepe (sapu ) aje pde kek..

*kek dalam gambar gune loyang 9 sbb nak letak topping..kalo nak makan2 gitu aje bole gune loyang 7 @ 8.
PUDING PIC

BAHAN LAPISAN PIC

1 tin buah pic (tin)
air jus pic dlm tin
1/2 cawan air
1/2 sudu besar serbuk agar2 ( saya guna 1 sudu)

BAHAN LAPISAN PUDING
2 biji buah pic (tin)
1 tin susu cair
1 sudu besar serbuk agar2 ( saya guna sebungkus 10 gm)
2 biji telur
1/2 cawan yogurt perisa pic
1 cwn gula
2 cawan air

cara2
asing kan jus dgn buah pic,tuang jus pic dlm periuk masuk agar2 dan gula jerang hingga mendidihsementara itu susun buah pic dlm loyangtuang adunan yg di jerang perlahan2 agar susunan pic tak berselerak.. sejukkan

kisar semua bahan lapisan puding dan masak hingga mendidih tuang keatas lapisan pic td.. sejukkan .... selamat mencuba
PUDING PIC

BAHAN LAPISAN PIC

1 tin buah pic (tin)
air jus pic dlm tin
1/2 cawan air
1/2 sudu besar serbuk agar2 ( saya guna 1 sudu)

BAHAN LAPISAN PUDING
2 biji buah pic (tin)
1 tin susu cair
1 sudu besar serbuk agar2 ( saya guna sebungkus 10 gm)
2 biji telur
1/2 cawan yogurt perisa pic
1 cwn gula
2 cawan air

cara2
asing kan jus dgn buah pic,tuang jus pic dlm periuk masuk agar2 dan gula jerang hingga mendidihsementara itu susun buah pic dlm loyangtuang adunan yg di jerang perlahan2 agar susunan pic tak berselerak.. sejukkan

kisar semua bahan lapisan puding dan masak hingga mendidih tuang keatas lapisan pic td.. sejukkan .... selamat mencuba
PUDING PIC

BAHAN LAPISAN PIC

1 tin buah pic (tin)
air jus pic dlm tin
1/2 cawan air
1/2 sudu besar serbuk agar2 ( saya guna 1 sudu)

BAHAN LAPISAN PUDING
2 biji buah pic (tin)
1 tin susu cair
1 sudu besar serbuk agar2 ( saya guna sebungkus 10 gm)
2 biji telur
1/2 cawan yogurt perisa pic
1 cwn gula
2 cawan air

cara2
asing kan jus dgn buah pic,tuang jus pic dlm periuk masuk agar2 dan gula jerang hingga mendidihsementara itu susun buah pic dlm loyangtuang adunan yg di jerang perlahan2 agar susunan pic tak berselerak.. sejukkan

kisar semua bahan lapisan puding dan masak hingga mendidih tuang keatas lapisan pic td.. sejukkan .... selamat mencuba
kerabu taugeh

bahan tumbuk

3 tangkai cili merah
5 biji cilipadi
1cm belacan
4 ulas bawang merah
garam secukup rasa
,1/2 cawan udang kering
1 cawan kelapa parut

tumbuk lumat semua bahan
last masukkan kelapa parut..tumbuk juga
ketepikan

utk bahan sayur

satu ikat daun selom.,..potong pendek2
50 sen taugeh...celur sebentar dgn air panas
1 labu bawang besar,,,hiris nipis2
3 tangkai cili merah...hiris nipis2

6 biji limau kasturi..perah airnya

cara2nya....

masukkan bahan sayur dlm bekas +bahan tumbuk..
gaul sebati
perahkan air asam limau
dah siap utk dihidangkan
JAPANESE COTTON CHEESE CAKE...wit blueberry filling..
tq pd kwn KR utk rspi yg sedap ni...

Bahan2
4-5 keping slice cheese
200 ml susu segar
70 gram butter atau marjerin
70 gram tepung kek
70 gram gula
4 biji telur saiz M
beberapa titik esen vanila

Cara-cara
potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar

kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.

masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.

asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.

didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul,jika berketul tapis...

akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .

bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

resepi tat



bahan2 utk kulit (dapat dlm 30 biji klu acuannya kecil yg besar skit dr lima posen)

150gm butter (apa2 brand pun bole, sya guna farm cow)
250gm tepung superfine (nak guna tpg gamdum pun bole tp kurang sedap kata chef)
60gm icing sugar
2 sudu makan air sejuk (air sejuk dari peti ais)

cara2
gaulkan tepung, gula aising dan butter bersama
gaul dan ramas sehingga sebati (peroi)
setelah sebati masukkan air dan gaul sebati
setelah sebati (macam doh) canai ikut acuan tart, jgn terlau tebal atau nipis.
bakar dlm 20-25 minit dlm suhu 130-150 (mengikut oven sendiri)
bakar sehingga kekuningan/perang.

init/filling
bahan2
250gm cream cheese (apa2 brand pun bole)
60gm gula aising
30gm butter
1 biji telor (utk rasa lebih sedap masukkan 2 biji kuning telor sahaja)
250gm blueberry pie filling (bole jugak letak filling yg kita suka spt kiwi, stawberi, nenas dll

cara2
putar cream cheese, gula dan butter bersama sehingga kembang/sebati
masukkan telor, pukul sebati

masukkan filling yg kita suka kedasar kulit tart diikuti adunan cheese kemudian letak sedikit filing diatas cheese.....lorekkan menjadi corak yg kita suka

bakar 5-8 minit dlm suhu 135-150......jgn terlalu lama nanti cheese tu x cantik..agak2 cheese tu kembang.