- 6 biji telur
- 2 cawan air + pandan emulco/air pandan
- 400ml susu cair(1 tin)
- 3 cawan tepung gandum
- 2 cawan gula
- 1 sudu teh garam
- 4 sudu makan butter-cairkan
- Masukkan telur,1 cawan air,pandan emulco,gula,garam dan marjerin yang dicairkan
- Kisar bahan ini sehingga halus dan gula hancur sepenuhnya.
- Masukkan ke dalam bekas agak besar.
- Masukkan susu cair,1 cawan lagi air dan tepung gandum.
- Kacau menggunakan whisk sehingga adunan tidak lagi berketul
- Sediakan loyang. Gris dengan minyak masak(tuang sedikit minyak masak dan sapu rata)..Panaskan seketika dalam oven
- Apabila sudah panas,tapiskan adunan tadi terus ke dalam loyang
- Bakar pada suhu 175C selama 1 jam atau sehingga berkerak di atasnya..
Keraknya nih memang best jer makan kan...rangup yg lembut..hehe(tak abis2 lagi cakap pasal rangup lembut n rangup keras..huuu)
*Cara2 tuh diterangkan agak panjang supaya senang nak faham..tapi kalo buat setengah adunan sahaja, boleh masukkan sekaligus bahan2 dan terus tapis ke dalam loyang..
No comments:
Post a Comment