Thursday, June 30, 2011

resepi tat



bahan2 utk kulit (dapat dlm 30 biji klu acuannya kecil yg besar skit dr lima posen)

150gm butter (apa2 brand pun bole, sya guna farm cow)
250gm tepung superfine (nak guna tpg gamdum pun bole tp kurang sedap kata chef)
60gm icing sugar
2 sudu makan air sejuk (air sejuk dari peti ais)

cara2
gaulkan tepung, gula aising dan butter bersama
gaul dan ramas sehingga sebati (peroi)
setelah sebati masukkan air dan gaul sebati
setelah sebati (macam doh) canai ikut acuan tart, jgn terlau tebal atau nipis.
bakar dlm 20-25 minit dlm suhu 130-150 (mengikut oven sendiri)
bakar sehingga kekuningan/perang.

init/filling
bahan2
250gm cream cheese (apa2 brand pun bole)
60gm gula aising
30gm butter
1 biji telor (utk rasa lebih sedap masukkan 2 biji kuning telor sahaja)
250gm blueberry pie filling (bole jugak letak filling yg kita suka spt kiwi, stawberi, nenas dll

cara2
putar cream cheese, gula dan butter bersama sehingga kembang/sebati
masukkan telor, pukul sebati

masukkan filling yg kita suka kedasar kulit tart diikuti adunan cheese kemudian letak sedikit filing diatas cheese.....lorekkan menjadi corak yg kita suka

bakar 5-8 minit dlm suhu 135-150......jgn terlalu lama nanti cheese tu x cantik..agak2 cheese tu kembang.

No comments:

Post a Comment