Thursday, June 30, 2011

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE WITH TOPPING

Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1 tsp )
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)...cheese cream
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar)
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)

Directions:

1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.

2. Pukul putih telur dengan gula halus dan cream of tartar sehingga kembang.Hingge jadik MERINGUE.

3. Campurkan 1 dan 2.Gune kaedah kaup balik.

4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung @ sapu gris @ sapu sedikit minyak dan lapik kertas.

5. Kukus-bakar (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.

TOPPING...
non dairy whipping cream 300 ml (putar di tempat yang sejuk )...putar hingge kental...lepe (sapu ) aje pde kek..

*kek dalam gambar gune loyang 9 sbb nak letak topping..kalo nak makan2 gitu aje bole gune loyang 7 @ 8.

No comments:

Post a Comment